01-sept-2020

Bauers toernooi gewonnen door francofiel Hennie Welp

‘Weet je wat jij moet doen? Gewoon voor geld gaan spelen!’.

Dat zei de voorzitter van de grootste Franse jeu de boulesclub in de plaats Riom tegen Hennie Welp. Dàt heeft hij niet gedaan, maar wèl winnaar van het Bauerstournooi geworden.

‘Was wel in het begin sprokkelen van de punten. Je speelt soms tegen twee toppers met iemand die net wat minder makkelijk scoort. Dan is het lastig om een mooi gemiddelde te halen. Niets ten nadele van mijn medespelers, maar daar loop je dan toch tegenaan.
<\p> Overigens won ik van die voorzitter in Frankrijk met 13-8 en hij heeft me nadien nog vele fijne kneepjes van het boulen bijgebracht. We gaan daar al 30-35 jaar met vakantie heen, prachtige streek in de Ardèche.’

Hennie nog verrast dat je de Bauers wedstrijd hebt gewonnen?

‘Ja toch wel, want zoals je ziet heb ik wel 12 van de 17 wedstrijden 26 punten gehaald, maar de mindere uitslagen kunnen je dan toch de das om doen. Zoals ik met Jan Hesseling veel overleg rond aanpak van een partij heb gehad, daar heb ik nog steeds profijt van. Vooral in de eerste partijen bij tête à tête komt het op je eerste bal aan; het is beslist geen doublette. Toen ik met 0-13 verloor van Jan zei hij toch tegen me ‘goed gespeeld’. Hoezo dan? Iedere bal had ik blijkbaar heel secuur geplaatst, al schoot hij ze dan toch wel weg.

Bauers heeft dus dit jaar weer een tevreden stel aan tafel om op hun kosten van een bijzonder smakelijk diner te genieten.


Wat overigens ook smakelijk is, maar dan om naar te kijken: tóp boulen op zender F3

https://france3-regions.francetvinfo.fr/provence-alpes-cote-d-azur/bouches-du-rhone/marseille/direct-mondial-marseillaise-petanque-2020-voir-parties-direct-1865844.html30-april-2020

Overpeinzingen van een boules bal in de nieuwe wereld van Corona

Zoals in eerdere overpeinzing schreef heb ik als boules bal ervaring met lange tijd ineen kleine ruimte opgesloten te zitten.Ook voor ons dienaren om onze eigenaren te plezieren is het moeilijk om de tijd door te komen.

Ook wij zijn kwetsbaar.

In de eigenaren wereld bestaat een gezegde “rust roest”. De eigenaren wereld laat zich vandaag de dag bijstaan door een leger wetenschappers die voor mijn kwaal een werkend medicijn vonden , ik ben daar mijn eigenaar eeuwig dankbaar voor.

Wat kan ik hem adviseren om de dag in Quarantaine door te brengen.

Blijf in beweging, eet en snoep niet te veel, wees aardig voor je omgeving, let op de kleine dingen die om je heen gebeuren en geniet daar van.

Een mooi voorbeeld om te vertellen: in het bloemperk voor ons appartement ligt een schaal met water. Elke dag moet daar 2 liter water bijgevuld worden. Alle vogels van duif, kauwtje tot koolmees komen daar drinken of een bad nemen. Prachtig zoals ze daar aan komen vliegen, landen er naar toelopen een slokje water drinken en weer vertrekken op zoek naar voedsel en ander vogelvertier. Het lijkt wel Schiphol geen brullende aluminium monsters maar vrolijk krassende kauwtjes of koerende duiven.

Wat onze eigenaren ook erg missen is contact op de boulesbaan en de gesprekken rond de tafels tijdens de rustpauzes. Gelukkig leven wij in een deels digitale virtuele wereld. Maak daar gebruik van, bel je boulesvrienden en -vriendinnen of maak een praatje, heus het helpt elkaar op de been te houden.

Het is goed voor de cohesie van onze boulesclub nu wij niet meer in natura bij elkaar mogen komen. Denk er aan! “Rust roest” en durf initiatief te nemen, ga bellen.

Jullie eigenaren hebben allemaal een telefoonlijst in huis.

Mijn eigenaar denkt dat deze quarataineperiode wel eens heel lang kan gaan duren. Deze “lock down“ zal pas eindigen wanneer er een werkend vaccin op de markt komt en er groepsimmuniteit is ontstaan.
Dat is de realiteit! Immers de mens als denkend wezen beschikkend over communicatie middels spraak heeft zich gedeeltelijk losgemaakt van het in de natuur heersende principe: overleven van de sterkste.

Eigenaren bescherm de zwakken in de samenleving. Jullie geloven in een maakbare samenleving ondersteund door technische hulpmiddelen en kennis vergaard in de loop van eeuwen evolutie. Maar jullie hebben niet in de gaten dat je daarbij roofbouw hebt gepleegd op het regenererend vermogen van het ruimteschip waarop wij leven. Mijn eigenaar komt uit een generatie die de wereldwijde revolutie in techniek, elektronica, economische ontwikkeling van Azië, Zuid Amerika en de globalisering heeft meegemaakt.

In 1946 duurde het gemiddeld 15 jaar voordat een uitvinding de consument bereikte. Vandaag kost het slechts een half tot een heel jaar. Door het enorme wereldwijde educatieprogramma’s zijn er enorme kennisreservoirs ontstaan. En dat alles verbonden met elkaar door internet.

Ons kennisgenererend vermogen verdubbelt elk jaar.

Een voorbeeld: in Delft studeren elk jaar gemiddeld 15 werktuigkundige ingenieurs af, in China 15.000! Nu is de tijd rijp om de samenleving een nieuwe impuls te geven. In de ogen van mijn eigenaar moet dat een samenleving worden die gebaseerd is op een eerlijke verdeling van de aanwezige welvaart.

De verschillen tussen de superrijken die 1% van de wereldbevolking vertegenwoordigen en 3/4 van het kapitaal bezitten en niet te vergeten multinationals die niet of nauwelijks belasting betalen.

Dat alles met een steeds grotere aantal mensen op ons ruimteschip.
Jullie eigenaren kunnen niet emigreren naar een andere planeet in een ander sterrenstelsel. Om de overbevolking op te lossen. Of dit gaat gebeuren dat zal met vallen en opstaan door ons eigenaren worden geleerd. Per slot is de mens de meest enge predator op aarde. Wij moorden en plunderen in naam van wat voorbij komt aan ideologieën, samen op weg naar een evenwichtige samenleving gebaseerd op universele waarden.


Tot de volgende keer uit mijn quarantaine locatie.Een boules bal van Roel Wentholt.